Τεχνητή οδοντοστοιχία (full denture)

 

Η τεχνητή οδοντοστοιχία ή μασέλα είναι κινητή προσθετική κατασκευή που αναπληρώνει το σύνολο των δοντιών, τους παρακείμενους ιστούς και την οστική απώλεια που έχει γίνει από τις απορροφήσεις σε ένα απολύτως νωδό στόμα.

 οδ/χία της άνω γνάθο

 οδ/χία της κάτω γνάθου

Η απλούστερη μορφή της κατασκευάζεται από ακρυλική ρητίνη στο χρώμα των ούλων και από ακρυλικά δόντια

Εχουμε πολλούς συνδυασμούς ολικής οδοντοστοιχίας όπως με εύπλαστα υλικά(π.χ. Vaplast, ακεταλικές ρητίνες κ.α.), με διάφορα ενισχυτικά πλέγματα (μεταλλικά ή μπάρες) μέσα στην μάζα της, με διάφανο ή μεταλλικό ουρανίσκο ή με πορσελάνινα δόντια.

 

Προσωρινή ολική οδοντοστοιχία (interim complete dentures) ανήκει στην κατηγορία των άμεσων ολικών οδ/χιών κατασκευάζονται και τοποθετούνται μέχρι να περάσει το χρονικό διάστημα μετά τις εξαγωγές των τελευταίων δοντιών και την τοποθέτηση της μόνιμης ολικής οδοντοστοιχίας έτσι ώστε ο ασθενής να μην παραμείνει χωρίς δόντια μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση των ιστών.
Παραμένει συνήθως στο στόμα από 6-12 μήνες ανάλογα με την επούλωση των φατνιακών ακρολοφιών

νωδό στόμα

οι έμμεσες ολικές οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται πριν την απώλεια(εξαγωγή) των φυσικών δοντιών και τοποθετούνται μετά τις εξαγωγές τους ώστε ο ασθενής δεν θα μείνει χωρίς δόντια καμία στιγμή.

 

 

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Λεξικό προσθετικής. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τεχνητή οδοντοστοιχία (full denture)
Αρέσει σε %d bloggers: