Γέφυρα δοντιών (Bringe)

η γέφυρα είναι μια κατασκευή που αντικαθιστά ένα ή περισσότερα χαμένα δόντια είναι στηριγμένη μόνιμα σε ένα ή περισσότερα δόντια ή ρίζες ή εμφυτεύματα και αποκαθιστά το σχήμα του οδοντικού φραγμού,

5

γεφυρώνει το διάστημα ανάμεσα στα δόντια στηρίγματα από εκεί και ο όρος γέφυρα.

Τα μέρη μιας γέφυρας είναι τα δόντια στηρίγματα, οι συγκρατητήρες( στεφάνες, ένθετα, επένθετα κ.α.), το γεφύρωμα (ενδιάμεσο) και ο σταθερός ανένδοτος σύνδεσμος.

Παλιά υπήρχε ο κανόνας του Antre που ίσχυε στην κατασκευή των γεφυρών αυτός ο κανόνας έλεγε ότι το μήκος και πλάτος του γεφυρώματος (ενδιάμεσου) πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο του συνολικού μήκους και πλάτους των στηριγμάτων. Με τα χρόνια όμως και με τα βασικά μέταλλα που χρησιμοποιούμαι αυτός ο κανόνας δεν ισχύει και τον ακολουθούμε μόνο στις κατασκευές με πολύτιμα μέταλλα.

Φτιάχνοντας την γέφυρα αποτρέπουμε τα δόντια και τους ανταγωνιστές δόντια να μην μετακινηθούν προς την νωδή περιοχή δημιουργώντας προβλήματα με την σύγκλειση και την κροταφογναθική διάρθρωση.

Στο παρακάτω video βλέπουμε παραστατικά τα προβλήματα αυτά

πατήστε εδώ για  video

Για την επιτυχία μιας γέφυρας πρέπει να υπάρχουν οι εξής όροι:

  1. Ανατομικοί δηλαδή σωστά σημεία επαφής όμορα και καταμερισμός πιέσεων και αποτριβών με τους ανταγωνιστές, σωστά τρίγωνα αυτοκαθαρισμού και εφίππια στην νωδή περιοχή.

  2. Μηχανικοί να έχουν τέλεια εφαρμογή στον αυχένα στα δόντια στηρίγματα, να είναι μέσα στην ουλοδοντική σχισμή, να μην ερεθίζουν τα ούλα και τα ενδιάμεσα να μην υπερπιέζουν στη νωδή περιοχή

  3. Αισθητικοί να έχουν φυσικό σχήμα και ο χρωματισμός τους να είναι όμοιος με τα διπλανά δόντια

Τώρα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της είναι πάρα πολλά.

γέφυρα ολοκεραμική

Το ακρυλικό, ο χρυσός, η χρυσοπλατίνα, το παλλάδιο, το κεραμικό, το βασικό μέταλλο, τα φωτοπολυμεριζόμενα ακρυλικά.

γέφυρα απο βασικό μέταλλο

Υπάρχουν οι ακρυλικές , οι μεταλλικές ολικές χυτές, οι μεταλλικές ολικές χυτές με όψη από ακρυλικό ή πορσελάνη, οι ολοκεραμικές από Αlumina ή Zirconia(απουσία μεταλλικού σκελετού) και οι γέφυρες maryland.

γέφυρα με στήριγματα ένθετα

γέφυρα Maryland

 γέφυρα σε εμφυτεύματα

 γέφυρα- πέταλο από ολοκεραμικό

Οταν μια γέφυρα περιλαμβάνει όλο τον οδοντικό φραγμό την ονομάζουμε πέταλο.

γέφυρα-πέταλο μεταλλοκεραμικό

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Λεξικό προσθετικής. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γέφυρα δοντιών (Bringe)
Αρέσει σε %d bloggers: